Mikähän siinäkin on, että ihmisestä täytyy löytyä erityisyyden merkkejä viimeistään kouluun mennessä? Vanhemmat patistavat kerhoihin, harrastuksiin ja joukkueisiin, joihin jälkikasvu kaikkea muuta kuin haluaisi mennä.

Ja vain yksi tai useampi harrastuksista/kerhoista/joukkueista oikeasti kiinnostaa, mutta yleensä tipahtaa harrastuksien listalta enimmäisten joukoissa pois, useinmiten kalliin hinnan tai muiden kustannuksien takia. Vaikkakin jos kaikki muut turhat harrastukset jättäisi pois, jäisi kyseiseen rahaa mielin määrin.

Ja jos vanhemmat toivovat pojastaan taidemaalaria, ei puhettakaan että he maksaisivat tämän Taekwondo -kurssia, vaan poika paran vastaväitteet mykistetään sullomalla sivellin tämän käteen. Isä jää vielä varmuuden vuoksi vahtimaan, että poika pääsee alkuun, koivuniemen herra sattumalta käden ulottuvilla. 

Tai jos Liisan suku on ollut täynnä runoilijoita ja kirjailijoita, eivät kasvatusintoiset vanhemmat todellakaan aio kuunnella tämän puheita amerikkalaisesta jalkapallosta, vaan aiheeseen liittyvät julisteet revitään pois Liisan huoneen seiniltä tämän ollessa koulussa, ja korvataan aikansa suurimpia kirjailijoita esittävillä kuvilla. Liisa olisi luultavasti karannut, mutta vanhemmat ovat visusti varoneet antamasta viikkorahaa penniäkään. Kynä kouraan siis.

Pahinta on, jos vanhemmat eivät olekaan samaa mieltä Eemelin tulevaisuudenammatista. Isän puolella ovat kasvaneet taitavat liikemiehet, jotka myisivät vaikka oman äitinsäkin pulsulle (mikä voikin olla syy, miksi isä haluaa pojan tälle tielle). Äidin puolelta taasen ovat tulleet ompelijat ja muut kädentaitajat. Sopua ei synny eikä Eemelin haaveita ruveta näyttelijäksi oteta huomioon. Vanhemmat tekevät toisensa hulluiksi, elleivät poikaa sitä ennen.

Mutta miksi näin on? Miksi vanhemmat koittavat jo varhaisessa vaiheessa saada lapsesta tähteä? Vaivautuvat sullomaan nokkahuilua lapsen suuhun kerta toisensa jälkeen ja haaveilevat vielä jonain päivänä osallistuvansa Talent -ohjelmaan ja rikastuvansa lapsensa avulla, vain koska eivät itse pystyneet siihen.

Minä haluan olla tähti. Haluan näyttää olevani suuri ja haistattaa maailmalle ja niille jotka eivät minuun uskoneet. Mutta kuinka tulla tähdeksi, jos ei itsekään usko siihen? Taitaa tyssätä minun tähteys pelkkään tähdenlentoon.